Poškodený most opravili, mesto pokračuje v ďalších investíciách

08.04.2011 Sabinov

Sabinov 8. apríla (TASR) – V Sabinove ukončili opravu mosta cez rieku Torysa v lokalite Pod Švabľovkou, ktorý v júni minulého roka poškodili povodne. Primátor mesta Peter Molčan dnes informoval TASR, že kolaudácia stavby bude na budúci týždeň.
Most slúži na turistické účely a rovnako je to prístupová komunikácie pre mechanizmy, ktoré sa využívajú na ťažbu dreva v mestských lesoch.
"Poškodenie stredného piliera bolo skutočne vážne. Chceli sme to opraviť ešte v 1. kvartáli, nakoľko povodne, prípadne vysoký stav hladiny, zaznamenávame hlavne v mesiacoch máj a jún. Ak by sa rekonštrukcia neuskutočnila, hrozila deštrukcia mosta," zdôraznil primátor.
Celkové náklady na opravu predstavovali 70.000 eur, z čoho 20.000 poskytla vláda. Molčan uviedol, že v rámci rekonštrukcie sa realizovalo vystuženie všetkých troch pilierov a celé teleso mosta sa zdvihlo o 20 centimetrov.
Mesto začiatkom leta, plánuje odovzdať do užívania 16 nájomných bytov na ulici P. P. Gojdiča. Celkové náklady na výstavbu sa pohybujú na úrovni približne 900.000 eur. Samospráva ju financovala z pôžičky Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie rezortu výstavby, pričom 100.000 eur z mestskej kasy použila na infraštruktúru.
"Tieto byty sú určené predovšetkým mladým rodinám. Hneď po ich odovzdaní plánujeme začať na tej istej ulici s výstavbou ďalších 20 nájomných bytov, v rozpočtovom náklade približne 980.000 eur," povedal primátor.
Ďalšie investície vo výške 1,2 milióna eur sú nasmerované do rekonštrukcie polikliniky. Tú bude môcť mesto realizovať vďaka nenávratným finančným prostriedkom zo štrukturálnych fondov.
"Peniaze budú použité na stavebné úpravy fasády, zateplenie, čiastočnú prestavbu interiérov a nákup informačných technológií. Okrem toho budeme môcť zakúpiť aj moderné diagnostické prístroje, ktoré výrazne prispejú k zlepšeniu kvality zdravotnej starostlivosti," spresnil Molčan. Dodal, že projekt má byť ukončený do konca budúceho roka.
Najväčšou investičnou akciu, ktorú mesto plánuje ukončiť do marca 2012, je rekonštrukcia námestia, na ktorú získalo z eurofondov 1,3 milióna eur. V tomto roku však chce investovať aj do opráv komunikácií a chodníkov. Pri Starej tehelni to bude približne 200.000 eur, podobná suma pôjde do opráv chodníkov v centrálnej zóne. Približne 150.000 eur vyčlenilo na opravy komunikácie v miestnej časti Orkucany.
 

Vyberte región